Serik

SerikSerik’te ilk yerleşim yeri, M.S 2. Yüzyılda Bergama Krallığı’na bağlı olarak bugünkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan Sillyon’da ve Belkıs Köyünde Aspendos olarak iki yerde kurulmuştur. Osmanlı maliye ve tapu kayıtlarında Serikli, Seriklü cemaat ya da aşiret boyunun yerleştiği ve ismini verdiği ilçe olarak geçmektedir. Osmanlı son zamanında nahiye merkezi bugünkü Çandır beldesi ve Serik sancağı diye anılır. Batı Trakya Türkleri Balkan Savaşı sırasında Muhacir olarak, Girit Savaşı sırasında ise, Girit Türkleri Serik’e gelip yerleşmişlerdir.

Serik batıda Antalya merkez, doğuda Manavgat, kuzeyde Burdur’un Bucak ilçesi ile Isparta’nın Sütçüler İlçesi, güneyde ise Akdeniz ile çevrilidir. İlçe merkezi, Antalya’nın 38 km. doğusundadır. Akdeniz’de 22 km. kıyı şeridine sahiptir. İlçe merkezi 8 km. içeride, denizden 26 m. yüksekliktedir. Kısmen dalgalı ovalık bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçenin yüzölçümü 1.550 Km² dir. Bunun 45.360 hektarı tarım, 65.764 hektarı da orman arazisidir. 2015 Verilerine göre Serik nüfusu 120.111 dir.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bu iklimin sonucu olarak doğal bitki örtüsü de makilerdir. Bölgenin en önemli akarsuları, Köprüçayı ve Aksu çaylarıdır.

22 Km. lik sahil şeridine sahip olan ilçenin turistik yerlerin başında sahil kesimindeki Belek Beldesi gelmektedir. Bu belde son dönemlerde gerek ülke genelinde gerekse dünya çapında turizm açısından sayılı yerlerdendir. Özellikle modern tesisleri ve golf ile anılan lüks tatil köyleri ile ünlüdür. Bunun yanı sıra belek kumsalının uzantısında Boğazkent beldesi de turistlik tesisleriyle önem kazanmaktadır. Deniz turizmi dışında Serik’in dünyaca bilinen tarihi ve turistik ören yerleri olarak, Aspendos ve Sillyon gibi yerler sayılabilir. Bunlar dışında turizme kazandırılması için çalışmalar sürdürülen Akbaş Köyü’ndeki Zeytinlitaş Mağarası da ilçenin turizmi için önemlidir.