Kumluca

Kumluca1830 yılında Sarıkavak adıyla kurulan yerleşim yeri, 1858’de Teke Sancağına bağlı Iğdırmagardıç ismi ile nahiye olmuştur. 1914 yılında yapılan idari değişiklikler sonucunda Teke Sancağı Müstakil Liva, Elmalı ilçesine bağlı Finike Nahiyesi ilçe ve Antalya’ya bağlı bir nahiye olan Iğdırmagardıç ise Kumluca ve Kemer adıyla iki nahiyeye ayrılmıştır. Bu nahiyelerden Kumluca yeni oluşturulan Finike ilçesine, Kemer nahiyesi ise Antalya’ya bağlanmıştır. Kumluca, 25 Haziran 1957 tarih ve 7033 sayılı Yeniden 78 İlçe Kurulması ve İzmir Vilayetine bağlı Kuşadası Kazasının Aydın Vilayetine Bağlanması Hakkında kanunla 1 Nisan 1958 tarihinde geçerli olmak üzere ilçe olmuştur.

Kumluca, doğusu Akdeniz ve Kemer ilçesi, batısı Finike ilçesi, kuzeyi Elmalı ve Korkuteli ilçeleri, güneyi Akdeniz ile çevrilidir. 1.253 km2 alana sahiptir. İlçenin arazisi kuzeyinde yer alan Beydağları havzasının yüksek rakımlı arazileri ile bu havzadan toprakların verimli yüzeylerinin yağmur erozyonu etkisi ile aşağılara taşınması sonucu oluşan ovadan oluşmuştur. İlçede tipik Akdeniz iklimi görülmekle birlikte, yüksek rakımlı köyler karasal iklimin etkisi altındadır. Türkiye örtüaltı sebze üretiminin üçte biri Kumluca’da yapılmaktadır. 2015 Verilerine göre Kumluca nüfusu 67.315 dir.

Olympos, Corydella, Rhodiapolis, İdebessiois, Gagae gibi önemli antik kentler Kumluca’da bulunmaktadır. Özellikle, Olympos çok fazla yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. 1991 yılında bu antik şehirde yapılan çalışmalar ve ortaya çıkarılan tarihi eserler, buranın tarihi ve turistik değerini daha da artırmıştır. İlçenin sahil şeridi 30 km. dir. Bu sahil şeridinde Çavuşköy Kasabası’ndaki Adrasan koyu ile Olympos koyu, otel, motel, pansiyon ve restoranları ile yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir. Mavikent Kasabası Karaöz Koyu’nda ise, tatil siteleri bulunmaktadır.