Döşemealtı

DöşemealtıDöşemealtı Antalya’ya 20 km. uzaklıkta olup, Antalya – Burdur karayolu üzerindedir. Adını Düden şelalesini besleyen Kırkgöz gölünden alarak, 1934 yılında Korkuteli Kızılcadağ mevkiinden gelen ailelerin yerleşmesi ile Kırkgöz – Yeniköy olarak kurulmuştur. Daha sonra dönemin Antalya Valisi Haşim İşcan tarafından 60 adet iskan evi yaptırılmış ve bu konutlara KKTC’den gelen 60 Türk vatandaşı
yerleştirilmiştir. Bölgede göçebe olarak yaşayan yörüklerinde yerleşik düzene geçmesiyle genişleyen bir köy olmuştur.

1970’li yıllarda Döşemealtı, Nahiye Müdürlüğü olması nedeni ile kepez üstünde bulunan 23 adet köy Döşemealtı Nahiyesine bağlanmıştır. 1973 yılında Dağbeli ve Bademağacı belediyeleri kurulmuş olmasına rağmen İlçenin Antalya’ya yakın olması, merkez olma özelliğini korumasını sağlamıştır. Kırkgöz-Yeniköy 17.12.1977 yılında 2.711 nüfusa ulaşarak belediye teşkilatı kurmuş ve Döşemealtı Kasabası ünvanını almıştır.

Yeniköy Döşemealtı adını, Antik çağda Pamfilya kentleri ile Pisidia kentlerinin birbirine bağlayan yollardan birisi olan Derbent boğazındaki döşeme taş yolundan almıştır. Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de işlevini sürdürmüş olan döşeme yol yakın zamana kadar Yörükler tarafından göç yolu olarak kullanılmıştır. Döşeme taşlardan oluşan bu yol döşemealtı platosuna adını vermiş olup 4 metre genişliğindedir. Bu nedenle yöre halkı döşeme yolun geçtiği boğazı Döşeme Boğazı, yolun altında kalan düzlüğü de, Döşemealtı olarak adlandırmıştır.

İlçe uzun yıllar tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olmuştur. Başta pamuk, zeytin, buğday, arpa, mısır, yulaf, susam, soğan, narenciye ile her türlü sebze ve meyve üreticiliği geçim kaynağı olmuştur. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı ile döşemealtı halısı dokumacılığı başka bir geçim kaynağını oluşturmuştur. Günümüzde, şehirleşen ve dünya kenti Antalya’nın merkez ilçesi olan Döşemealtı, Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ile iş istihdamı bu yöne kaymıştır. 2015 Verilerine göre Döşemealtı nüfusu 55.462 dir.